Corala Danielescu
Corala "Ioan Cristu Danielescu"


Corala "Ioan Cristu Danielescu"

         Anul inaugurarii Casei de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti - 1972 - coincide cu anul aparitiei in viata muzicala prahoveana a Coralei "Ioan Cristu Danielescu".
          Acest ansamblu vocal a beneficiat, de-a lungul timpului, de conducerea muzicala a mai multor dirijori, primii dintre ei doar melomani, amatori ale caror domenii de lucru aveau putine in comun cu muzica - doctorul Valeriu Manu, avocatul Ion Eremia - dirijori care, desi neprofesionisti, au impus un ritm destul de alert de lucru si un repertoriu bogat; au urmat apoi la pupitrul dirijoral al formatiei ploiestene dirijori profesionisti ca: Gheorghe C. Ionescu (incepand din anul 1976) si Florian Faur, nume importante al scenei muzicale ploiestene. Urmatorul dirijor solicitat sa conduca ansamblul Ioan Cristu Danielescu este, cu incepere din 1981, Nicolae Ghita, un rafinat intelectual, daruit cu mult talent, personalitate care pe parcursul celor 11 ani in care a dirijat Corala i-a marcat pentru totdeauna pe membrii acestei formatii prin profesionalismul sau de exceptie si extrema sa sensibilitate, calitati ce au ajutat ca ansamblul sa devina unul dintre cele mai valoroase din tara. Intreruperea acestei minunate colaborari s-a produs odata cu disparitia lui Nicolae Ghita, in anul 1994, trecere in nefiinta ce a insemnat pentru coristii ploiesteni o imensa si iremediabila pierdere.
          Dupa o pauza necesara, incepand cu anul 1994, conducerea Coralei este preluata de dirijorul si compozitorul Valentin Gruescu. Solicitarea a venit din partea directorului Casei de Cultura a Sindicatelor, prof. Ion Balcinoiu, om de cultura al orasului, care a luptat pentru ca aceasta corala sa nu se destrame in momentele dificile. Valentin Gruescu, nimeni altul decat discipolul preferat al regretatului maestru Ghita, a adus o noua stralucire formatiei, printr-o munca profesionista si consecventa. Obisnuit sa lucreze in medii profesioniste - la pupitrul dirijoral al corului Filarmonicii George Enescu din Bucuresti sau ca dirijor al Orchestrei Teatrului National de Opereta Ion Dacian din capitala - Valentin Gruescu impune un mod de lucru exigent, lucrand la omogenizarea vocilor si a elasticitatii corului, cizeland si imbogatind repertoriul stagiune supa stagiune. Dornic de performanta, noul dirijor intinereste corul cu voci noi, printr-o selectie atenta a persoanelor cu timbre si voci deosebite si cu pregatire muzicala, chiar daca nu intotdeauna cu studii de specialitate. Din acest punct de vedere, formatia poate fi considerata "semi-profesionista", fiind alcatuita din oameni de diverse profesii, dar care, intr-un fel sau altul, sunt familiarizati cu fenomenul muzical.
          Corala Ioan Cristu Danielescu a participat la numeroase festivaluri corale si competitii, atat in Romania - Resita - Iosif Velceanu, Suceava - Ciprian Porumbescu, Lugoj - Ioan Vidu, Constanta - Ioan D.Chirescu, Brasov - Gheorghe Dima, Pitesti -Dumitru Georgescu Kiriac, Targu Mures), dar si in afara tarii: Arezzo (Italia), Friedek Mistek Cehoslovacia, Llangolen (Irlanda), Berlin, Magdeburg si Salzwedel (Germania), Karditza si Delphi (Grecia), Budapesta (Ungaria), Lyon, Tournon, Les Vans, Charbonniers-les-Bains, Saint Heand (Franta), Berna, Zürich, Interlaken, Bassersdorf, Huttwill (Elvetia), Istanbul (Turcia), Utrecht, Haga (Olanda). Ioan Cristu Danielescu Mixed Choir Cu ocazia tuturor acestor aparitii, Corala Ioan Cristu Danielescu s-a bucurat de succes si a obtinut premii si distinctii la diverse competitii.
          Ansamblul vocal a obtinut un mare succes in cadrul unia dintre cele mai prestigioase si solicitante competitii de gen din lume: Concursul Polifonic International Guido d'Arezzo, desfasurat in Italia, in perioada 24-26 August 1996. La acest concurs de inalta tinuta profesionala Corala Danielescu a concurat cu alte 23 de formatii vocale din diferite tari ale lumii cu traditie muzicala si a obtinut locul al cincilea. De asemenea, membrii coralei Danielescu, alaturi de dirijorul acesteia, Valentin Gruescu, au castigat premiul I in cadrul editiilor din anii 2004, 2006 si 2008 ale Concursului International Antonio Vivaldi din Karpenissi, Grecia.
          Odata cu anul 2004, corul a inceput o colaborare - care s-a dovedit a fi una de succes - cu Institutul Cultural Roman, colaborare in urma careia ansamblul a sustinut pana in prezent trei turnee de concerte in Olanda si Germania.
          Printre cele mai recente realizari ale ansamblului se numara concertele sustinute la Sala Radio si pe scena Salii Mari a Ateneului Roman. Corala Danielescu a fost invitata sa cante in 9 decembrie 2008 in studioul de concerte "Mihail Jora" al Radiodifuziunii Romane un program special pentru sarbatorile de iarna. Iar luna septembrie a anului 2009 a insemnat pentru Corul Danielescu reintalnirea - dupa aproape 20 de ani - cu scena Ateneului Roman. Ansamblul a fost invitat sa concerteze pe prestigioasa scena in cadrul celui mai important eveniment festivalier din Romania - Festivalul International George Enescu. In acest context corul a prezentat in seara de 5 septembrie un program alcatuit din cateva dintre cele mai valoroase creatii romanesti religioase si laice, reusind sa ridice publicul in picioare.
          Viata artistica a formatiei a continuat cu obisnuitul repertoriu a capella, incluzand, insa, si lucrari vocal-simfonice, interpretate atat in tara cat si in strainatate. Contactele cu alte ansambluri, romanesti sau straine, au motivat corul sa tinda spre cele mai inalte standarde muzicale si artistice. Eforturile membrilor coralei Danielescu s-au concretizat in doua compact discuri - Sound of Joy si Psalmodiando, materiale discografice ce contin colinde de Craciun, opusuri religioase sau laice apartinand diversilor compozitori romani sau straini.
          In viitor, Corala "Ioan Cristu Danielescu" isi doreste sa mentina si sa dezvolte relatii de prietenie cu ansambluri similare, pentru a putea atinge performante de exceptie sustinute in Romania si in afara granitelor tarii.
          Speram ca eforturile noastre artistice sa vorbeasca si sa promoveze in continuare adevarata arta romaneasca, asa cum au facut-o intotdeauna. "Acestea sunt cateva crampeie din viata artistica a Coralei. Repertoriul Ioan Cristu Danielescu, cel de peste 400 de lucrari, atat a cappella cat si cu acompaniament pianistic sau orchestral survoleaza toate zonele stilistice dintotdeauna si de pretutindeni (in acceptiune corala), cu un amendament special pentru lucrarile "curajoase" si inspirate, de care Corala "ICD" se simte puternic atrasa. Atat strategia repertoriala, cat si maniera interpretativa a coralei se recunosc aproape hologramatic in modul propriu de a fi al fiecarui membru al ei in parte, dar si al tuturor impreuna, alaturi de directorul si de dirijorul lor: onestitate, exigenta, bun gust, altruism, respect, prietenie. Iubire de oameni si de Dumnezeu. Se munceste mult, dar cu spor, se gusta cu nesat bucuria sincera a realizarii artistice de performanta. Se intuieste repede calibrul acesteia. La fiecare repetitie se face arta, se face cultura, se cultiva caractere. Este un loc frumos. Probabil unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pamant.. " - Cuvantul dirijorului Valentin Gruescu


Dirijorul - Valentin Gruescu

          Compozitorul, dirijorul si profesorul Valentin Gruescu s-a nascut in Bucuresti in ziua de 4 august 1953. Studiile muzicale le-a inceput la Scoala de Muzica si Arte Plastice nr.4 din Capitala (1960 -1964) si la Scoala de Muzica si Arte Plastice nr.3 (1964 -1968). A fost apoi elev al Liceului de Arta George Enescu. A urmat, in perioada dintre anii 1972-1977, cursurile Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti (actuala Universitate Nationala de Muzica), beneficiind de indrumarea unor maestri ca Dragos Alexandrescu - teorie, Alexandru Pascanu - armonie, Liviu Comes- contrapunct si Nicolae Beloiu - orchestratie. Din anul 1976 este licentiat al Conservatorului bucurestean in Dirijat si Compozitie. Studiile post-universitare de compozitie le-a urmat la clasa compozitoarei Myriam Marbe. In anul 1985 obtine o bursa de studii ce ii permite sa se perfectioneze in cadrul prestigioasei Academii Santa Cecilia si a Academiei di Romania de la Roma, Italia.
          Intre anii 1986 si 1995 este dirijor al Teatrului National de Opereta Ion Dacian din Bucuresti. De asemenea, s-a aflat la pupitrul dirijoral al Corului Filarmonicii George Enescu din Bucuresti si al coralei de voci egale feminine Juventus Carmen. Renumitul ansamblu Te Deum Laudamus s-a aflat si el sub conducerea lui Valentin Gruescu, din 1992 si pana in 1998. Din anul 1994 este dirijor al coralei "Danielescu" din Ploiesti si, din 1999, al Coralei Ortodoxe Romane Sfantul Apostol Andrei din Bucuresti.
          A facut parte din jurii de concursuri muzicale, de creatie sau de interpretare. A sustinut conferinte, prelegeri, comunicari stiintifice in tara si peste hotare. A realizat transmisii de radio si de televiuziune, discuri micro si compact.
          In prezent este profesor universitar doctor la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, unde preda cursuri de dirijat coral.

Cateva ganduri ale celor care ne-au ascultat:

"Concertul din aceasta seara a fost unul de exceptie datorita, mai ales, Coralei din Ploiesti, care din pacate este foarte putin cunoscuta pentru valoarea ei. Ar trebui sa apara mai des pe scenele din Bucuresti. Valentin Gruescu este un dirijor de exceptie, iar membrii coralei au voci superbe, curate, canta omogen si din suflet. Felicitari!"
- Impresii ale compozitorului Vasile Timis dupa Concertul din 5 septembrie de la Ateneu

          "Ma bucur ca am prilejul sa marturisesc ca sunt sincer impresionata de Corala din Ploiesti, iar acest dirijor, Valentin Gruescu, are o tinerete spirituala extraordinara si o forta vitala remarcabila. Lucrarea mea ("Ia romaneasca" n.red.) pe care o are in repertoriu, prezentata in diverse variante de mai multi ani ramane, intr-adevar, o piesa cu mare succes la public. Este singura interpretare in care refrenul este atat de diferit: cand lent, cand foarte rapid. Acest contrast pune in evidenta starile spirituale, iar piesa, cu inspiratie folclorica mai degraba, imi rascoleste sufletul. Corala Ioan Cristu Danielescu are o suplete, o naturalete, o candoare si o forta sufleteasca si spirituala extraordinare, iar Valentin Gruescu este un mare dirijor."
- Compozitoarea Irina Odagescu-Tutuianu (sefa sectiei "Coral" din cadrul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania)

          "Aceasta corala din Ploiesti intrece cu mult asteptarile, este chiar si peste coralele profesioniste, desi sunt amatori. Dar sunt niste amatori minunati si realizarea lor din aceasta minunata seara vorbeste de la sine. E un cor extraordinar - in frunte cu Valentin Gruescu - un dirijor impatimit dupa perfectiune, dupa frumos si dupa idealuri minunate pe care, vedeti, muzica corala le are in ea. Prin corala din Ploiesti se dovedeste inca o data ca aceasta arta are o viata fara sfarsit."
- Ganduri ale compozitorului Radu Paladi dupa concertul pe care corul "I.Cr. Danielescu" l-a sustinut pe scena Ateneului Roman

          "La Ateneul Roman am fost cuceriti - in septembrie de Corala ''I. Cr. Danielescu" din Ploiesti si de al sau haruit dirijor Valentin Gruescu care, printr-un inalt profesionalism, a facut din aceasta prima prezenta in Festivalul Enescian, un concert de inalta tinuta. Pe un repertoriu exclusiv romanesc, cu palete sonore din epoci diferite de creatie, coristii ploiesteni au impresionat printr-o inteligenta interpretare, prin vigoare si daruire artistica, prin truda nevazuta a pregatirii, prin vestimentatia scenica si nu in ultimul rand prin fluxul emanat de dirijor catre coristii sai, revarsat apoi spre publicul ce a aplaudat din ce in ce mai convins. Momente delicate, momente intense si un final de concert original si laudabil - prezenta compozitorului octogenar Radu Paladi ca interpret pianist in propria-i compozitie - au incununat o seara corala de neuitat. Succes pe mai departe Coralei ploiestene ''I. Cr. Danielescu''!"
- Liliana Pispiris (sefa sectiei Coral din Redactia Muzicala Radio Romania )

          "Un repertoriu de o rara frumusete a captat atentia spectatorilor asezati direct pe trepte si pe pardoseala de marmora a Basilicii, sonoritatile muzicii lui Bruckner, Bach sau William Dawson alternand in mod inspirat cu nobletea melodica a unor rugaciuni si cantece romanesti (s-au cantat capodopere ale muzicii corale a capella semnate de Gavriil Musicescu, I.D. Chirescu, Gh. Cucu, Nicolae Lungu s.a.). S-a ascultat cu sufletul la gura, cu lacrimi in cottul pleoapelor si s-a aplaudat indelung, cu ovatii si strigate de "Bravo!". Dupa numeroase bisuri, concertul coralei Danielescu s-a incheiat mult dupa miezul noptii. Pe tot parcursul celor trei aparitii in concert ale artistilor romani, s-au perindat prin Muzeul Bode numerosi oaspeti de seama, aflati la Berlin cu ocazia sarbatorilor prilejuite de a 50-a aniversare a Tratatului de la Roma. Televiziunile germane ARD si RBB au realizat scurte reportaje difuzate ulterior in cadrul telejurnalelor."
- Extras din corespondenta de la Berlin a dnei Adriana Popescu, directoarea Institutului Cultural Roman "Titu Maiorescu" din capitala germana

          "Acuratetea voastra ritmica este impecabila. Am urmarit-o cu atentie si cu rautate, asa cum ma uit la orice act artistic de mare calitate. Daca nu te uiti cu rautate,esuezi in celebrul "merge oricum" sau "merge si-asa" Ei bine nu! Vreau sa va spun ca sunt mandru ca sunt aici cu voi in sala"
- compozitorul Horia Moculescu dupa concertul de la Bode Museum din Berlin

          "Invitata de Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" sa sustina un program muzical in cadrul jubileului de 50 de ani al Uniunii Europene, la Berlin, corala Danielescu a dat masura unei frumuseti neasteptate, culegand astfel entuziasmul frenetic al unui public select si apt sa sesizeze rafinamentul interpretativ al artistilor romani veniti, asemenea zeitei grecesti a Frumusetii, de departe si in chip neobisnuit."
- Gabriel Jarnea in ziarul "Evenimentul Zilei"

          "(...)evenimentul gazduit de "Insula muzeelor" (...) si de forumul cultural de la Potsdamer Platz: Noaptea frumusetii, in care toate aceste muzee au avut portile deschise, cu artisti din toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene sustinand spectacole si concerte. Din Romania a participat corala "I.C. Danielescu", dirijata de Valentin Gruescu, plasata excelent de Institutul Cultural din Berlin in chiar basilica de la intrarea muzeului Bode. Ceea ce a permis ca numarul ascultatorilor atrasi de sonoritatile muzicii renascentiste si romanesti sa fie impresionant. Cum am o oarecare experienta in organizarea unor astfel de concerte, nu pot decat sa admir reusita organizatorilor romani: muzica de cea mai buna calitate in chiar miezul Berlinului si intr-un moment de varf! La concurenta doar cu Sasha Waltz si coregrafia sa pentru opera "Medea" la Pergamon."
- Extras din articolul semnat de scriitoarea Grete Tartler in Romania literara (aprilie 2007)

Printable version 

Click pentru sectiunea 'Contact'




About our Conductor 

Click pentru sectiunea 'Conductor'
Contact 

Click pentru sectiunea 'Contact'


Officialy downloadable pictures:

Curtea de Arges Curtea de Arges Curtea de Arges Curtea de Arges Curtea de Arges Curtea de Arges Curtea de Arges Curtea de Arges Curtea de Arges Curtea de Arges Curtea de Arges Curtea de Arges Concert Tudor Gheorghe Biserica Sf. Gheorghe-Ploiesti Biserica Sf. Gheorghe-Ploiesti Biserica Sf. Gheorghe-Ploiesti Biserica Sf. Gheorghe-Ploiesti Biserica Sf. Gheorghe-Ploiesti


11.09.2009
===========================
For public use
===========================



Ioan Cristu Danielescu Choir

of the Culture Center – Ploiesti, Romania


The I.C. Danielescu Choir (Ploiesti, Romania) was formed in 1972 and has since given hundreds of concerts and participated in numerous contests and festivals both in Romania and abroad. Particularly worth mentioning is the Karpenissi International Choir Festival, Greece, where in 2004 they won the First Prize, which had not been awarded for years and again in 2006.
The repertoire of the choir consists of more than 300 works of both Romanian and universal music of all times, not only a cappella but also vocal-symphonic works by composers such as J.S. Bach, W.A. Mozart, L. van Beethoven, Franz Schubert, G. Rossini, G. Verdi, G. Puccini, Paul Constantinescu, Martian Negrea etc. Also, the success of the choir determined prestigious Romanian composers to write especially for them.
The members of the I.C. Danielescu Choir are not professional singers. Nonetheless, their undisputed professionalism, passion for singing and sensitivity make them one of the best choral ensembles in Romania. Ioan Cristu Danielescu Mixed Choir The "I.C.D."("Ioan Cristu Danielescu") choir made their first appearance in the cultural life of Ploiesti in the summer of 1972, when the city celebrated the inauguration of its House of Culture ("Casa de Cultura a Sindicatelor").
The "I.C.D." ("Ioan Cristu Danielescu") choir took part in many Choral Festivals and competitions both in Romania: Resita - "Iosif Velceanu", Suceava - "Ciprian Porumbescu", Lugoj - "Ioan Vidu", Constanta - "Ioan D. Chirescu", Brasov - "Gheorghe Dima", Pitesti - "Dumitru G Kiriac", Targu Mures and abroad: Arrezzo (Italy), Friedek Mistek (Czechoslovakia), Llangolen (Ireland), Magdenburg, Berlin and Salzwedel (Germany), Karditza and Delphe and Karpenissi (Greece), Budapest (Hungary), Lyon, Tournon, Les Vans, Charbonniers-les-Bains, Saint Heand (France), Bern, Zurich, Interlaken, Bassersdorf, Huttwill (Switzerland), Istanbul (Turkey), Utrecht and Hague (Holland). In all these appearances, the "Ioan Cristu Danielescu" choir enjoyed success and obtained awards in different competitions.
The consistent refresh of the whole repertoire of the "Ioan Cristu Danielescu" choir has reached its fulfillment at the beginning of 1994, when the choir continued to work under the direction of Mr. Valentin Gruescu, professor at the National Music University in Bucharest and Composer.
Since 1994, the artistic life of the " Ioan Cristu Danielescu" Choir was enriched through various contacts with more and more European musical personalities, especially with Swiss musicians - conductors, vocal and instrument soloists, choirs and orchestras, composers and musicologists.
We were very successful at the "Guido d'Arezzo" International Polyphonic – Music competition, in Italy, between 24-26 August 1996. At a very high competition level against other 23 competing choirs from different countries having great musical tradition, the "Ioan Cristu Danielescu" choir obtained the fifth place.
After 1996, the artistic life of our choir continued with the usual a cappella repertoire - but also included sacred works for soloists, choir and orchestra both at home and abroad. Regular National and International contacts have motivated the choir to work towards the highest musical and artistic standards at all times.
In the future, the "Ioan Cristu Danielescu" choir would like to maintain and develop more friendly contacts in order to achieve performances of great distinction.

11.09.2009