Corala Danielescu


DESPRE NOI

Prahova

Sunetul Craciunului
Autor: Dana Fodor MATEESCU, 18 decembrie 2012
Publicat in: Oamenii si faptele lor

Vine o vreme cand o vorba spusa franc, un cantec care te ravaseste, o mana intinsa iti pot schimba gandurile si drumul pe care ai apucat-o. Intr-o lume din ce in ce mai rece, o lume din ce in ce mai vopsita si instrainata, lipsita de iubire si de iertare exista prea putine lucruri ramase intru bucuria inimilor insetate de frumos.
Intalnirea cu membrii coralei Danielescu, care au cantat pe 16 decembrie la Casa de Cultura din Ploiesti, a reprezentat, pentru toti cei veniti sa-i asculte, un moment de reala primenire sufleteasca. Chiar daca a fost frig, sala a fost plina, iar spectatorii, de la cel mai mic, care avea vreo 2 anisori si pana la cel mai varstnic, s-au simtit minunat in cele cateva ore de muzica exceptionala.


Ii cunosteam de ceva vreme, i-am auzit cantand pe scena Ateneului Roman sau la Sala Radio, stiam ca au luat numeroase premii, ca sunt foarte apreciati, atat in tara cat si in strainatate pentru interpretarea lor extraordinara. Cu totii, solistii Adrian Radulescu, dirijorul Valentin Gruescu, prezentatorii, Alexandra Velniciuc, domnul Horia Moculescu care a cantat cateva piese memorabile la pian, si minunata soprana Doina Scripcaru au intregit atmosfera de sarbatoare din aceasta seara de neuitat.
Corala Danielescu a oferit publicului "bijuterii" din repertoriul international, dar si din creatiile compozitorilor romani de gen, colinde si cantece despre iarna. Emotia transmisa de vocile membrilor coralei a fost puternica, muzica lor, plina de har, fascinanta.
Interpretarea unor piese este unica si acest lucru poate fi confirmat de profesionistii care se pricep mult mai bine decat mine la asta. Eu doar pot sa va spun ca am vibrat odata cu artistii de pe scena, am cantat odata cu ei, am ras, am plans si am batut ritmul din picioare atunci cand muzica ma tragea de mana, la dans. Notele muzicale fugeau, se inaltau spre cer imbratisate, apoi coborau iute ca niste spiridusi, imprastiindu-se in toate partile, parfumand aerul.

Dana Fodor MATEESCU



Prahova

Festivalul International George Enescu, editia a XX-a - Calatorie in universul muzicii romanesti, cu Corala I.Cr.Danielescu

Autor: Administrator
Publicat la: 14 septembrie 2011 05:27:22

Intr-o lume nebuna, al carei ritm ametitor ne consuma adesea toate energiile, estompandu-ne trairile, o intalnire cu muzica corala buna, pe impunatoarea scena a salii de concerte "Mihai Jora" a Societatii Romane de Radiodifuziune din capitala, reprezinta, cu siguranta, un prilej de bucurie spirituala, mai ales ca printre invitatii de onoare ai Serii "Muzica sec.XXI / Enescu si contemporanii sai" s-a aflat Corala I.Cr.Danielescu a Casei de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti, dirijata de compozitorul, prof.- doctor in muzica Valentin Gruescu.
Sala Radio
Dupa extraordinarul succes avut la editia trecuta a Festivalului International George Enescu pe scena Ateneului Roman, Corala camerala mixta din Ploiesti a fost asteptata cu un interes sporit de avizatul si exigentul public bucurestean si la actuala editie jubiliara a prestigiosului Festival International.

Sala Radio
De data aceasta, Valentin Gruescu - un haruit dirijor- a alcatuit un repertoriu greu dar de o rara frumusete, care pe parcursul recitalului a captat atentia distinsului auditoriu, printre care s-au aflat marii muzicieni Marta si Radu Paladi, Irina Odagescu, Dan Dediu s.a. Dintre cele 12 piese prezentate in concert, mentionam cateva: Concertul coral nr.1, de Gavriil Musicescu, Laudati pre Domnul - Gh.Danga, Freamat de codru - Paul Constantinescu, Geometrii de cristal - Valentin Gruescu, Floare albastra - Vasile Spatarelu, Echilibrul suprem - Irina Odagescu, Lux aeterna - Dan Dediu (aceste ultime doua piese în prima auditie, dedicate Coralei ploiestene), Flacaruia - Radu Paladi, lucrare prezentata in prima auditie absoluta. Solisti: Cristina Trandafir, Adina Stanescu, Roxana Andronache, Adrian Calinescu, Bogdan Stelian-Dumitru; la pian: Mihai Maniceanu, recitator: Ion Chivu.

Aceasta calatorie minunata in universul muzicii corale romanesti, oferita de Corala camerala mixta I.Cr.Danielescu, cu Valentin Gruescu la pupitru, ne-a convins, inca o data, ca la baza succesului sau, care o situeaza printre cele mai bune corale din tara ale momentului ( poate chiar cea mai buna!), sta iubirea de oameni si de Dumnezeu, reflectate in repertoriul formatiei.

Cu toate acestea, directorul Casei de cultura a sindicatelor Ploiesti, reputatul si inimosul om de cultura Ioan Balcinoiu, care a fost alaturi de Corala inca din 1972, cand s-a inaugurat Casa de cultura, pare extrem de ingrijorat de viitorul Coralei, institutia pe care o conduce nemaiavand posibilitati financiare de sustinere a actului cultural-artistic, inclusiv / mai ales a celei mai bune Corale din tara, care a facut cunoscut numele Prahovei si al Ploiestiului in zeci de tari ale lumii: Franta, Olanda, Elvetia, Germania, Turcia, Grecia, Italia, Ungaria s.a., peste tot cucerind premii si distintii. Domnia sa nu spune, dar si-ar dori enorm ca eforturile si performantele artistice ale Coralei I.Cr.D. sa fie recunoscute si sustinute de Consiliul judetean si Primaria Ploiesti, care s-ar putea mandri cu o asemenea formatie corala.

Text si foto: Ioan POPESCU



Prahova

Corala “Ioan Cr. Danielescu" din Ploiesti - pe scena Ateneului Roman

(Marti, 11 ianuarie 2011)

Ateneul Roman Dupa succesul avut la reuniunea corala desfasurata recent la Ploiesti, in faza finala pe tara a Concursului National "De dragoste de neam, de tara", initiat si organizat de Asociatia Nationala a Caselor de Cultura ale Sindicatelor din Romania, unde a ocupat locul I, in competitie cu formatii corale si camerale din Pitesti, Sibiu si Buzau, Corala " Ioan Cr.Danielescu" a Casei de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti, dirijata de maestrul Valentin Gruescu, se va afla printre invitatii de Articol din Ziarul 'Prahova' onoare ai unui spectacol aniversar, dedicat distinsilor compozitori Marta si Radu Paladi, organizat astazi, la Ateneul Roman. Evenimentul va aduce in fata publicului momente de referinta din activitatea acestora: muzicologie, creatie, interpretare la varf. Exigentul public meloman din Bucuresti va avea astfel prilejul sa revada Corala din Ploiesti, cea care la prima sa participare la Festivalul International "George Enescu", din septembrie 2009, a impresionat melomanii bucuresteni, nu putini exprimandu-si uimirea ca " aceasta minunata corala din Ploiesti nu evoluase niciodata pana atunci pe principala scena artistica a tarii". Suntem convinsi ca, sub bagheta dirijorului Valentin Gruescu, membrii coralei ploiestene, cu vocile lor de aur, vor reusi, si de data aceasta, sa ofere un spectacol exceptional, confirmand aprecierile unor specialisti, care considera Corala "I.Cr. Danielescu" o demna si principala urmasa a celebrului "Madrigal", formatie muzicala care "fara maestrul Marin Constantin nu va mai putea fi niciodata ceea ce a fost"- potrivit aprecierii facute de dna Cornelia Andreescu, directorul Casei de discuri Electrecord, la catafalcul marelui disparut Marin Constantin.

Ioan POPESCU



Ioan Cristu Danielescu din Ploiesti, pe scena Festivalului International "George Enescu"

Ploiestii, Nr.1432 - 10-16 Septembrie 2009

Regal coral la Ateneu

Actuala editie a Festivalului si Concursului International "George Enescu" - ce se desfasoara in perioada 30 August - 26 Septembrie 2009 - reuneste la Bucuresti, peste 2500 de artisti si interpreti din elita mondiala a artei sonore, semn care exprima importanta acestui mare eveniment muzical. Adica, asa cum afirma directorul Festivalului, Domnul Ioan Holender, director general al Operei de Stat din Viena, sud-estul Europei nu are alt festival ca Enescu. Ei bine, la un asemenea festival a fost invitata sa participe, pentru prima oara in istoria sa de aproape 37 de ani si Corala Ioan Cristu Danielescu a Casei de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti, ca urmare, fireste, a numeroaselor distinctii obtinute de-a lungul vremii la festivaluri, concursuri si mari evenimente concertante din tara, dar si din peste 15 tari europene.
Articol din Ziarul 'Ploiestii' In seria "Creatia Muzicala Contemporana", Ateneul Roman a gazduit o seara de muzica corala sustinuta de doua reputate formatii corale din Romania: Preludiu (dirijor Voicu Enachescu) si Ioan Cristu Danielescu (dirijor Valentin Gruescu). La corala ploiesteana am remarcat piesele inspirat alese. In primul rand cele cu tema religioasa, precum Psalm 102 - de Nectarie Frimu, Doamne Iisuse Hristoase! - Gheorghe Cucu, Axion - Gheorghe Danga, Pre Tine Te laudam - Ioan D. Chirescu sau Tatal Nostru, de Valentin Gruescu. Creatii originale care, in forma lor corala, au dobandit invesmantarea armonica tonala, evoluand de la liturgic spre modernism si combinatii armonico-polifonice, ascultate acum, deopotriva, atat in biserici si catedrale cat si in concerte.
Articol din Ziarul 'Ploiestii' O alta sursa de inspiratie o constituie folclorul romanesc - pretios tezaur!- din care creatorii contemporani, printr-un limbaj si tehnici de compozitie noi au reusit sa capteze publicul prin vocea umana, chemata deseori sa se plieze, in scopul obtinerii unor efecte inedite. Elovente in acest sens sunt piesele prezentate in concertul de le Ateneu de catre maestrul Valentin Gruescu: La Joc - de Ioan Alexandrescu, Ia Romaneasca - Irina Odagescu Tutuianu, Joc - Sigismund Toduta, Dar de Nunta de Radu Paladi. Repertoriul a fost completat si cu piesa Trei Valsuri - Vasile Timis pe versuri de Mihai Eminescu: Dupa ce atata vreme, Si daca ramuri bat in geam si Adio.
Repertoriul si stilul interpretativ ale Coralei Ioan Cristu Danielescu, cu Valentin Gruescu la pupitru au surprins placut un public meloman avizat, care a ovationat minute in sir, multi dintre spectatori marturisind ca vad pentru prima oara aceasta corala din Ploiesti. La finalul concertului, concluzia era clara: Corala Ioan Cristu Danielescu se afla in acest moment intre primele trei formatii corale din tara, Valentin Gruescu oferindu-le o varianta interpretativa plina de viata si culoare care a cucerit atit publicul cat si pe specialistii prezenti la spectacol, toti fiind de acord ca au asistat la un adevarat regal coral. Nu putine au fost si florile oferite cu generozitate de catre spectatori maestrului si coristilor deopotriva, aproape dupa fiecare piesa. Publicul i-a remarcat de asemenea si pe solistii coralei: Adina Stanescu, Adrian Calinescu, Bogdan Dumitru, Eduard Stracna si Mihai Maniceanu la pian.
In culise, printre felicitari, am reusit sa culeg si cateva impresii, care mai de care mai elogioase. Iata cateva dintre ele:

Radu Paladi: Aceasta corala din Ploiesti cred ca intrece cu mult asteptarile, este chiar si peste coralele profesioniste, desi sunt amatori. Dar sunt niste amatori minunati si realizarea lor din aceasta minunata seara vorbeste de la sine. E un cor extraordinar, in frunte cu Valentin Gruescu - un dirijor impatimit dupa perfectiune, dupa frumos si dupa idealuri minunate pe care, vedeti, muzica corala le are in ea. Prin corala din Ploiesti se dovedeste inca o data ca aceasta arta are o viata fara sfarsit.

O viata fara sfarsit pare a avea si compozitorul Radu Paladi care, la invitatia maestrului Valentin Gruescu, a urcat pe scena si a interpretat la pian, impreuna cu Corala piesa domniei sale, Dar de Nunta. Radu Paladi a aratat o maiestrie interpretativa surprinzatoare pentru varsta sa - 85 de ani - aplauzele publicului rasplatindu-i efortul.

Vasile Timis: Concertul din aceasta seara a fost unul de exceptie, datorita, mai ales, Coralei din Ploiesti, care, din pacate este foarte putin cunoscuta pentru valoarea ei. Ar trebui sa apara mai des pe scenele din Bucuresti. Valentin Gruescu este un dirijor de exceptie, iar membrii Coralei au voci superbe, curate, canta omogen si din suflet. Felicitari!

Irina Odagescu: Ma bucur ca am prilejul sa va marturisesc, sincer, ca sunt impresionata de Corala din Ploiesti, iar acest tinar dirijor, Valentin Gruescu, are o tinerete spirituala extraordinara si o forta vitala remarcabila. Lucrarea mea (Ia Romaneasca - n.a.), pe care o are in repertoriu, prezentata in diverse variante de mai multi ani, ramane, intr-adevar, o piesa de succes mare la public. Este singura interpretare in care refrenul este atat de diferit, cind lent, cind foarte rapid. Acest contrast pune in evidenta starile spirituale evidente, iar piesa, cu inspiratie folclorica mai degraba, imi rascoleste sufletul. Repet, Corala Ioan Cristu Danielescu are o suplete, o naturalete, o candoare si o forta sufleteasca si spirituala extraordinare, iar Valentin Gruescu este un mare dirijor.

Corneliu Irimia - dirijorul Filarmonicii din Ploiesti: Am dorit nespus sa vin la Ateneu pentru acest concert. Ma bucur enorm de succesul avut de Corala ploiesteana, condusa de maestrul Valentin Gruescu. Pana acum credeam ca aceasta formatie corala se situeaza in primele cinci din tara, dar in aceasta seara, toata lumea o considera in primele trei! Repertoriul prezentat de catre dirijor a fost bine ales, el cuprinzand lucrari reprezentative pentru creatia corala. Am remarcat calitatea extraordinara a interpretarii si caldura emanata atat de catre dirijor cat si de public, cucerit realmente de evolutia formatiei noastre. Ca ploiestean, ma bucur mult pentru acest mare succes avut de Corala pe cea mai mare scena a tarii. Sa nu uitam insa, ca in spatele acestor succese sta neobositul director al Casei de Cultura a Sindicatelor din Ploiesti, dl Ioan Balcinoiu, fara de care nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil. Tuturor, felicitari!

Dr. Elena Gabriela Busuioc - medic primar pneumolog, Spitalul Judetean Prahova: Aici, la Ateneu, am trait un sentiment ciudat. Mi-as fi dorit si eu sa fiu pe aceasta mare scena a tarii, deoarece, pina acum trei ani am facut parte din Corala, timp de peaste zece ani. Am tinut cu tot dinadinsul sa vad acest concert si ma bucur pentru aceasta. Sunt incantata de calitatea spectacolului oferit de artistii nostri. M-au impresionat inalta tinuta artistica si interpretativa, acuratetea si sensibilitatea, preocuparea pentru marea performanta, manifestate atat de coristi cat si de marele maestru Valentin Gruescu. Nu e usor sa cuceresti un public meloman asa de avizat precum cel din Bucuresti, care a aplaudat minute in sir Corala noastra(...).

Cristina Andrei: Spectacolul oferit de catre ploiesteni a fost un regal de muzica corala in toata regula. Corul de camera Ioan Cristu Danielescu este printre cele mai bune din tara, iar dirijorul, de asemenea. Bravissimo!

Fireste, nu l-am putut scapa din vedere nici pe protagonistul concertului, dl. Valentin Gruescu. Cu o emotie nebanuita in glas, domnia sa ne-a declarat, in exclusivitate pentru ziarul nostru: Sper ca aceasta seara sa fie o mica perla in siragul de margaritare al acestui Festival de mare valoare internationala. Cred ca, alaturi de alti artisti romani dotati si valorosi am reusit sa fim la inaltime printre marii interpreti ai lumii prezenti la Bucuresti. Faptul ca o sala arhiplina a aplaudat frenetic capodopere ale muzicii corale romanesti, inseamna ca piesele noastre se pot canta oricand si pe orice scena filarmonica de pe glob, atat de catre marile coruri ale lumii cat si de cele cateva coruri performante romanesti, printre care sper ca se afla si Corala Ioan Cristu Danielescu din Ploiesti, care a oferit astazi un spectacol fulminant. Suntem cu totii fericiti pentru aplauzele cu care ne-a rasplatit publicul si speram ca viitoarele concerte sa poarte egida succesului, a bucuriei, a iubirii de Dumnezeu si de oameni, a pacii si respectului pentru marele geniu, George Enescu - anfitrionul tuturor concertelor inscrise pe agenda Festivalului. Doamne Ajuta!

Intorsi acasa din aceasta minunata calatorie in universul muzicii corale romanesti, parca lumea ni se parea mai frumoasa, inclusiv orasul nostru Ploiesti, desi...

Ioan Popescu, 10.09.2009



Ioan Cristu Danielescu Choir

of the Culture Center - Ploiesti, Romania


The I.C. Danielescu Choir (Ploiesti, Romania) was formed in 1972 and has since given hundreds of concerts and participated in numerous contests and festivals both in Romania and abroad. Particularly worth mentioning is the Karpenissi International Choir Festival, Greece, where in 2004 they won the First Prize, which had not been awarded for years and again in 2006.
The repertoire of the choir consists of more than 300 works of both Romanian and universal music of all times, not only a cappella but also vocal-symphonic works by composers such as J.S. Bach, W.A. Mozart, L. van Beethoven, Franz Schubert, G. Rossini, G. Verdi, G. Puccini, Paul Constantinescu, Martian Negrea etc. Also, the success of the choir determined prestigious Romanian composers to write especially for them.
The members of the I.C. Danielescu Choir are not professional singers. Nonetheless, their undisputed professionalism, passion for singing and sensitivity make them one of the best choral ensembles in Romania. Ioan Cristu Danielescu Mixed Choir The "I.C.D."("Ioan Cristu Danielescu") choir made their first appearance in the cultural life of Ploiesti in the summer of 1972, when the city celebrated the inauguration of its House of Culture ("Casa de Cultura a Sindicatelor").
The "I.C.D." ("Ioan Cristu Danielescu") choir took part in many Choral Festivals and competitions both in Romania: Resita - "Iosif Velceanu", Suceava - "Ciprian Porumbescu", Lugoj - "Ioan Vidu", Constanta - "Ioan D. Chirescu", Brasov - "Gheorghe Dima", Pitesti - "Dumitru G Kiriac", Targu Mures and abroad: Arrezzo (Italy), Friedek Mistek (Czechoslovakia), Llangolen (Ireland), Magdenburg, Berlin and Salzwedel (Germany), Karditza and Delphe and Karpenissi (Greece), Budapest (Hungary), Lyon, Tournon, Les Vans, Charbonniers-les-Bains, Saint Heand (France), Bern, Zurich, Interlaken, Bassersdorf, Huttwill (Switzerland), Istanbul (Turkey), Utrecht and Hague (Holland). In all these appearances, the "Ioan Cristu Danielescu" choir enjoyed success and obtained awards in different competitions.
The consistent refresh of the whole repertoire of the "Ioan Cristu Danielescu" choir has reached its fulfillment at the beginning of 1994, when the choir continued to work under the direction of Mr. Valentin Gruescu, professor at the National Music University in Bucharest and Composer.
Since 1994, the artistic life of the " Ioan Cristu Danielescu" Choir was enriched through various contacts with more and more European musical personalities, especially with Swiss musicians - conductors, vocal and instrument soloists, choirs and orchestras, composers and musicologists.
We were very successful at the "Guido d'Arezzo" International Polyphonic - Music competition, in Italy, between 24-26 August 1996. At a very high competition level against other 23 competing choirs from different countries having great musical tradition, the "Ioan Cristu Danielescu" choir obtained the fifth place.
After 1996, the artistic life of our choir continued with the usual a cappella repertoire - but also included sacred works for soloists, choir and orchestra both at home and abroad. Regular National and International contacts have motivated the choir to work towards the highest musical and artistic standards at all times.
In the future, the "Ioan Cristu Danielescu" choir would like to maintain and develop more friendly contacts in order to achieve performances of great distinction.


15.05.2008



5 Decembrie 2007


Mitglied der Gemeinschaft der    EUNIC     Europaischen Kulturinstitute in Berlin


COMUNICAT DE PRESA
S-AU INCHEIAT ZILELE CULTURII ROMANESTI LA BERLIN*


In aplauzele a sute de spectatori in picioare, intr-o atmosfera patrunsa de emotie si de entuziasm s-au incheiat aseara, la Berlin, Zilele culturii romanesti. In Basilica din impozantul Muzeu Bode au rasunat, timp de peste doua ore, vocile superb armonizate ale Corului "Ioan Cristu Danielescu", sub bagheta Prof. Valentin Gruescu, intr-o desfasurare repertoriala care a acoperit toata gama muzicii corale, de la sonoritatile bizantine, madrigalurile renascentiste, liturghia ortodoxa, marii clasici ai barocului pana la capodopere ale muzicii corale romanesti (compozitorii romani au fost, nu intamplator, cel mai bine reprezentati: Ioan D. Chirescu, Gavriil Musicescu, Gh. Cucu, Gh. Danga, Mihail Barca, Al. Pascanu, Adrian Pop), gospeluri si colinde romanesti si internationale.

© STEFAN CRETU 2008 © STEFAN CRETU 2008 © STEFAN CRETU 2008 © STEFAN CRETU 2008 © STEFAN CRETU 2008

"Fantastic, superb, bravo!"- au fost cuvintele ovationate de spectatorii in picioare, care au tinut sa-i felicite la final pe toti membrii corului si sa plece acasa macar cu un CD cu inregistrari. "Romania este tara unei vechi civilizatii care isi regaseste locul firesc in concertul european" - cu aceste cuvinte si-a incheiat discursul Prof. Dr. Konrad Vanja, directorul general al Muzeului Culturilor Europene din Berlin, institutie in parteneriat cu care Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin a organizat, incepand cu 1 noiembrie, aceasta manifestare-maraton, cu peste 10 evenimente ºi 50 de artisti, in numeroase locatii prestigioase ale capitalei germane. Concertul final a dovedit odata in plus ca Romania poate fi perceputa ca o intersectie fertila a confluentelor culturale dintre orient si occident, si ca valorile culturale nu circula doar cu sens unic. Sunt posibile si autostrazi cu cate trei benzi pe sens.

Director,
ADRIANA POPESCU
===========================
* Intre 1 noiembrie si 5 decembrie 2007 s-au desfasurat
ZILELE CULTURII ROMANESTI LA BERLIN, cu titlul generic
RUMANIEN - BLICKWECHSEL/ ROMANIA-SCHIMBARE DE PERSPECTIVA,
un program - cadru organizat de Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu"
si de Museum Europaischer Kulturen/Staatliche Museen zu Berlin, in parteneriat cu:
Academia Europeana Berlin, Museen Dahlem-Kunst und Kulturen der Welt, Universitat der Kunste, Bode-Museum.
Concertul cu titlul simbolic "Romania, punte intre Orient si Occident" sustinut de Corul "Ioan Christu Danielescu"
in Basilica Muzeului Bode, in 5 decembrie 2007, la ora 20.00, a fost precedat de un ghidaj pentru public,
cu tema "Intre Roma si Bizans", prin prestigiosul muzeu care adaposteste
printre cele mai valoroase colectii de arta bizantina din lume.
Informatii detailate: www.smb.museum und www.rki-berlin.de

Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu"-Berlin
Tel. +49-30-890 61 987,- 890 91 232; Fax. +49-30-890 61 988
e-mail: office@rki-berlin.de; adriana.popescu@rki-berlin.de
===========================



27 Martie 2007

Gabriel Jarnea (Freiburg)


Despre Corala "I. C. Danielescu" din Ploiesti si istoria ei de 35 de ani, germanii par sa stie mai multe decat romanii, desi artistii ploiesteni au petrecut doar trei zile la Berlin.
Invitata de Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" sa sustina un program muzical in cadrul jubileului de 50 de ani al Uniunii Europene, la Berlin, Corala "Danielescu" a dat masura unei frumuseti muzicale neasteptate, culegand astfel entuziasmul frenetic al unui public select si apt sa sesizeze rafinamentul interpretativ al artistilor romani veniti, asemenea zeitei gecesti a Frumusetii, de departe si in chip neobisnuit.
Ministerul Afacerilor Externe al Germaniei si Asociatia Muzeelor din Berlin au dat aniversarii de 50 de ani a Uniunii Europene, o dimensiune spectaculos artistica si culturala, deschizand in timpul "Noptii Frumusetii", usile tuturor muzeelor din centrul Berlinului (vestita Museumsinsel) publicului larg. In salile adecvat decorate ale muzeelor, artisti veniti din mai toate zarile Europei au oferit franturi specifice de frumusete muzicala.
Sub bagheta maestrului Valentin Gruescu, Corala "Danielescu" a uimit publicul berlinez (peste 600 de persoane) adunat in Bazilica Muzeului Bode, nu atat prin repertoriul uluitor de variat, cat prin caldura si pasiunea prin care transforma sunetul in gratie estetica. Arta interpretative, expusa magistral de Maestrul Gruescu, alaturi de cei 15 artisti ai Coralei, a facut publicul berlinez sa uite pentru o ora si jumatate de repartitia traditionala a centrelor estetice pe harta europeana.
Sa te nasti in spiritualitatea romaneasca, sa interpretezi Lieduri germane (Heinrich Schutz, J. S. Bach, Felix Mendelssohn Bartholdy, Anton Bruckner, Joseph Haydn etc), franceze si italiene (Jacob Arcadelt, Corboz, Clement Janequin etc), songs-uri americane (William Dawson, Randhall Thompson, Moses Hogan) cu aceeasi usurinta cu care canti muzica religioasa romaneasca (Muzicescu, Danga, Chirescu, Lungu etc) si sa fii autentic si individual in tot acest periplu interpretativ prin cateva epoci si culturi muzicale e o isprava nu la indemana oricui.
Dar stralucirea acestui cor vine mai presus de toate din generozitatea si candoarea unui joc subtil de a strecura "ne-mai-auzitul" in lumea "obisnuitului", din care se naste fiecare acord pe care Maestrul il obtine atat de rafinat, din caldura cu care 15 oameni participa cu sunetul lor la o sarbatoare pentru care scena prezenta este doar un prilej pasager.
Succesul spectaculos al Coralei "I.C.Danielescu" la Berlin ne garanteaza ca Europa pluralitatii poate recunoaste autenticul si se poate inclina in fata valorii crescute organic din imbinarea culturilor si ca, in estetica cel putin, dinamica Provincie-Centru, asumata firesc si fara frustrari, este promisiunea unei vocatii la care spiritualitatea romaneasca s-a ridicat de prea putine ori.
Avem toate motivele sa ne aplaudam adevaratii mesageri culturali ai Romaniei, alaturi de cei peste 600 de spectatori berlinezi.


(sursa: www.evz.ro)




26 Martie 2007

Inca un ecou al prezentei coralei noastre la Berlin, intr-un articol elogios al Gretei Tartler, o foarte cunoscuta si apreciata scriitorare si traducatoare, care remarca:
" .... Noaptea frumusetii, in care toate aceste muzee au avut portile deschise, cu artisti din toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene sustinand spectacole si concerte. Din Romania a participat corala "I.C. Danielescu", dirijata de Valentin Gruescu, plasata excelent de Institutul Cultural din Berlin (Adriana Popescu si Gabriel Jarnea) in chiar basilica de la intrarea muzeului Bode. Ceea ce a permis ca numarul ascultatorilor atrasi de sonoritatile muzicii renascentiste si romanesti sa fie impresionant. Cum am o oarecare experienta in organizarea unor astfel de concerte, nu pot decat sa admir reusita organizatorilor romani: muzica de cea mai buna calitate in chiar miezul Berlinului si intr-un moment de varf! La concurenta doar cu Sasha Waltz si coregrafia sa pentru opera "Medea" la Pergamon. ...."


Articolul integral aici: http://www.romlit.ro/berlin_i_leipzig_martie_2007




25 Martie 2007

Prezenta culturala romaneasca ovationata la Sarbatoarea Europei de la Berlin


In ansamblul celor 27 de tari prezente la Berlin cu manifestari culturale prilejuite de marea Sarbatoare a Europei vocea Romaniei s-a auzit in prim plan.

Cele mai cunoscute muzee ale Berlinului din perimetrul Insula Muzeelor- Kulturforum (Potsdamer Platz) au avut in noaptea de 24 spre 25 martie portile larg deschise pentru public, inregistrandu-se un numar record de 40.000 de spectatori care au participat la programul intitulat Noaptea europeana a Frumusetii. In acest cadru au evoluat, cu programe diverse, artisti din majoritatea celor 27 de tari ale Uniunii Europene.

Berlin 2007

La invitatia si cu sustinerea Institutului Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin corala "Ioan Cristu Danielescu" din Ploiesti, Romania, condusa de Prof. Valentin Gruescu a sustinut in trei reprize, pana tarziu dupa miezul noptii, un program de muzica corala internationala si romaneasca in cadrul Noptii europene a Frumusetii. A fost, fara indoiala, manifestarea cea mai aplaudata de publicul vizitator, prezent intr-un numar impresionant in monumentala Basilica din Muzeul Bode unde s-a defasurat concertul. Un repertoriu de o rara frumusete a captat atentia spectatorilor asezati direct pe trepte si pe pardoseala de marmora a Basilicii, sonoritatile muzicii lui Bruckner, Bach sau William Dawson alternand in mod inspirat cu nobletea melodica a unor rugaciuni si cantece romanesti (s-au cantat capodopere ale muzicii corale a capella semnate de Gavriil Musicescu, I.D. Chirescu, Gh. Cucu, Nicolae Lungu s.a.). S-a ascultat cu sufletul la gura, cu lacrimi in coltul pleoapelor si s-a aplaudat indelung, cu ovatii si strigate de "Bravo!". Dupa numeroase bisuri, concertul coralei Danielescu s-a incheiat mult dupa miezul noptii. Pe tot parcursul celor trei aparitii in concert ale artistilor romani, s-au perindat prin Muzeul Bode numerosi oaspeti de seama, aflati la Berlin cu ocazia sarbatorilor prilejuite de a 50-a aniversare a Tratatului de la Roma. Televiziunile germane ARD si RBB au realizat scurte reportaje difuzate ulterior in cadrul telejurnalelor. Ziaristii romani din delegatia care l-a insotit la Berlin pe Presedintele Traian Basescu, invitat la summitul informal al sefilor de stat si de guvern, au fost si ei martorii acestor momente rare, cand au putut aprecia "cum se vede Romania de la Berlin".

Corala "Ioan Cristu Danielescu" a mai sustinut cu ocazia turneului la Berlin inca alte doua concerte: la biserica evanghelica "Ernst Moritz Arndt" din Berlin-Zehlendorf - concert in beneficiul activitatilor asociatiei "Vereinigte Aktion fur Rumanien e.V Berlin" (vineri, 23 martie, la ora 20.00) si un program muzical in cadrul slujbei duminicale la biserica-memorial Kaiser Wilhelm Gedachtnis Kirche din Berlin (Kurfurstendamm), unul din lacasurile-monument de referinta ale capitalei germane (25 martie, la ora 10.00). Desi, conform uzantelor, interventiile muzicale din timpul slujbelor nu se aplauda, la solicitarea preotului oficiant, cei prezenti in biserica i-au aplaudat indelung pe artistii romani ! Evenimentul a avut un efect benefic in planul perceptiei Romaniei: cele trei zile petrecute la Berlin au insemnat pentru corala romaneasca o adevarata "baie de multime" intalnirea cu un public divers, de toate varstele si profesiile, care "s-a deschis" literalmente pe parcursul contactului cu artistii romani.

In cadrul aceleiasi Sarbatori a Europei, la cealalta extremitate a Berlinului, in clubul berlinez YAAM, tanara formatie timisoreana Brigada Artistica Urbana cu DJ Basix a reprezentat Romania in cadrul Noptii europene a cluburilor, program destinat cu precadere publicului tanar. Si prezenta acestei formatii a fost sustinuta de catre ICR "Titu Maiorescu" din Berlin.

Aceasta prima participare culturala a Romaniei, in calitatea ei de tara membra a Uniunii Europene, la Sarbatoarea Europei desfasurata la Berlin a adus, daca mai era nevoie, argumente convingatoare ale modului in care procesul de unificare europeana inseamna, implicit, o imbogatire a peisajului cultural comunitar. Daca in plan politic s-a convenit abia acum asupra formulei Uniunea Europeana = "o poveste de succes", in planul cultural povestea functioneaza de mult. Nu ne ramane decat s-o dovedim de cate ori va fi posibil.

(...)
===========================
Corespondenta de la Berlin, duminica 25 martie 2007:

Adriana Popescu
Directorul Institutului Cultural Roman "Titu Maiorescu" Berlin

Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu"-Berlin
Tel.0049-30-890 61 987; Fax. 0049-30-890 61 988
e-mail: office@rokultur.de;
===========================